Сироїжка цільна відрізняється капелюшком напівкульовидною, потім розпростертої, в центрі втиснула діаметром 4-12 см, кров'яно-червоною, в середині оливково-жовтої або бурою, щільною, слизової оболонки. Шкірка легко здирати, свіжа — трохи клейка. Край хвилястий, розтріскується, гладкий або слабосітчасто-смугастий. М'якоть біла, ламка, ніжна, з солодкуватим, потім гострим смаком. Платівки пізніше жовті, світло-сірі, вильчато-розгалужені. Ніжка біла або зі світло-рожевим нальотом, біля основи з жовтими плямами. Гриб їстівний і належить до 3-ї категорії. Застосовують його свіжим і солоним. Зустрічається у широколистяних і хвойних лісах з липня по вересень.
_ _ _ _ _
Ключові слова: українські традиції, звичаї, Рослини, Сироїжка, культура.