Проростання живого насіння починається з набрякання, що веде до збільшення їх обсягу. Кількість води, що поглинається насінням різних рослин, сильно коливається: олійні рослини поглинають 30-40% води, злаки — 50-70%, бобові — до 100% і більше.
Обсяг насіння при набуханні значно збільшується. Насипів горох у пляшку, наллємо туди води і заткнемо пляшку пробкою. Через кілька годин пляшка з тріском лопається. Набухання піддаються також і мертві насіння, проте набухання такого насіння призводить до їх загнивання, а набухання живих насіння — до їх подальшого проростання.
Вода потрібна проростають рослинам для життєвих процесів, для проходження найскладніших хімічних реакцій, пов'язаних з дією ферментів, а також для створення клітинного тургору.
Другою умовою проростання є відповідна температура. Розрізняють найменші, найкращі та найбільші температури проростання насіння. Наприклад, хлібні злаки, гречка, конюшина, льон, горох починають проростати при температурі 1-5 °; найбільш енергійно вони проростають при 20-30 ° і уповільнюють проростання при 32-37 °. Для кукурудзи і соняшнику найнижча температура дорівнює 5-10 °, найкраща 30-35 ° і найбільша 40-44 °. Для гарбуза, дині, рису, тютюну, бавовнику найнижча температура дорівнює 10-15 °, найкраща 30-37 ° і найвища 40-48 °.
Третьою умовою проростання є наявність кисень а повітря. При нестачі кисню насіння погано проростає, а за відсутності його проростання припиняється.
_ _ _ _ _
Ключові слова: українські традиції, звичаї, Рослини, Проростання, культура.