Плоди поділяються на справжні і несправжні. Справжні плоди розвиваються з зав'язі, а в освіті помилкового плоду беруть участь оцвітина, тичинки і квітколоже (яблуко, плід суниці).
Зустрічаються ще супліддя: наприклад, клубочки буряків, винна ягода, плід шовковиці. Супліддя розвиваються з цілого суцвіття внаслідок щільного зрощення між собою плодів, що виникли з близько розташованих квіток. За наявності в дозрілому плоді сухого або соковитого околоплодника плоди поділяються на сухі і соковиті.
Сухі плоди, у свою чергу, поділяються на розкривні і нераскривающіеся.
До сухих нераскривающімся плодам відносяться сім'янка (соняшнику), горіх (ліщини), зернівка (злаків). Відмінність цих плодів наступне.
У сім'янки околоплодник сухий, шкірястий, не зростаються з сім'ям. Іноді у сім'янки виростає крилоподібний придаток (ясен). Горіх відрізняється від сім'янки здерев'янілих міцним околоплодником. У зернівки злаків околоплодник щільно з'єднується з сім'ям. Зернівки бувають голі (кукурудза, жито, пшениця) і плівчасті (ячмінь, овес).
_ _ _ _ _
Ключові слова: українські традиції, звичаї, Рослини, Підрозділ, культура.