Клас — дводольні рослини
Родина метеликові
Біб звичайний — однорічна рослина з прямостоячими стеблами заввишки 50—100 см і більше. Листки парноперистоскладні. Вони складаються з 2—3 пар великих еліптичних листочків, що закінчуються замість вусика нитковидним вістрям. Квітки сидять по 2—6 у пазушних китицях. Квітки великі, з білими віночками, що мають на веслах чорні плями. Боби великі, майже циліндричні, стирчать в гору, вкриті волосками. Стінки плодів м’ясисті, трохи здуті, при дозріванні насіння шкірясті. Насінини овочевих бобів великі, широкі, плоскі, мають чорне, коричневе і біле забарвлення. Насінини польових, або кормових, бобів мають більш округлу форму і частіше коричневе забарвлення, хоч зустрічаються чорного і сірого кольору. Насіння кормових бобів використовують для здобрювання більш грубих кормів. Також поширені посіви бобів на силос.
Цвіте в травні — липні. Батьківщина — Середземномор’я. Обробляється на полях і городах у Прибалтиці, Білорусі, Україні, Азербайджані, Дагестані, гірських районах Таджикистану і Узбекистану.
Збирання та заготівля.
Заготовлюють квітки і насіння в серпні — вересні.
Діючі речовини:
Насіння містять крохмаль і інші вуглеводи (55%), різні білки (35%), клітковину (6%), зольні речовини (до 4%), різні ферменти.
Фармакологічні властивості.
Насіння має сечогінну, в’язку і протизапальну дією, прискорює дозрівання наривів.
Застосування.
Відвар: 10 насінин бобів на 350 мл води варять 30 хвилин на малому вогні, проціджують. Беруть по 150 мл 2 рази на день при проносі і кашлі.
Варені терті бобів застосовують так же, як і відвар. Варені з молоком насіння прикладають до наривів для прискорення їх дозрівання.
Нагріте борошно з насіння бобів прикладають до фурункулів і запалених місць на шкірі.
Відвар або настій квіток бобів застосовують як косметичний засіб для вмивання і обтирань обличчя.
_ _ _ _ _
Ключові слова: українські традиції, звичаї, Рослини, Біб, культура.