Емілія яскраво-червона — Є. coccinea = Е. flammea = E. javanica
Це однорічна рослина потрапила в сади Європи з Індії давно, але до цих пір залишається екзотичною рідкістю.
Рослини досягають у висоту 50 ~ 60 см. Темно-зелені блискучі листи зібрані в прикореневій розетці. Численні голі стебла — квітконоси розгалужуються у верхній частині і закінчуються дрібними злегка повисающими пухнастими суцвіттями. Діаметр суцвіть близько 1,5 см, забарвлення їх яскраво-червона. Є форми з жовтою і помаранчевою забарвленням суцвіть.
Місце розташування: Емілія теплолюбна і посухостійка. Добре переносить високі температури в літній час.
Догляд: через 5-7 днів після проріджування їх підгодовують комплексними добривами. До бутонізації роблять ще одну підгодівлю.
Розмноження: насінням. У 1 г їх до 1500 шт. Для отримання 100 рослин потрібно 0,5 г насіння. Сіють їх безпосередньо в грунт в кінці травня. Сходи з'являються через 7-10 днів після посіву. Їх проріджують, залишаючи між рослинами 15 -20 см. Зацвітають рослини в кінці червня — початку липня і рясно цвітуть до заморозків.
Використання: Емілія хороша в строкатих рабатках, у мавританському газоні. Зрізані її квіти використовують в аранжуванні. При зрізку рослини виділяють молочний сік, тому зрізи потрібно опустити в гарячу воду або обпалити, щоб загуснув на повітрі сік не закупорив судини і не перешкоджав доступу води в
_ _ _ _ _
Ключові слова: українські традиції, звичаї, Рослини, Емілія, культура.