М’ята перцева

05-06-2025
0
2

М'ята перцева — Мentha piperita

Культурний вид, який був отриманий в Англії в 1696 р. шляхом гібридизації дикорослих видів.

У 1721 р. вона була введена в офіційну лондонську фармакопею і з тих пір широко відома в усьому світі. В якості лікарського, ефіроолійної та пряної рослини м'ята культивується на всіх п'яти континентах, основними ж виробниками цієї рослини є Англія й США. Здавна відома м'ята і на Русі, де її успішно розводили селяни, зокрема в Ярославській губернії.

М'ята — багаторічна трав'яниста рослина. Чотиригранні, прямі, гіллясті, густообліственние стебла досягають висоти 120 см. Горизонтальні кореневища розташовані на глибині 5-15 см, від їх вузлів відходять нечисленні мичкуваті коріння. Листки прості, видовжено-яйцеподібні, загострені, по краю пилчасті, на коротких черешках. М'ята перцева легко впізнається по зазубленим листю з фіолетовим краєм. Квітки дрібні, білувато-рожеві, блідо-фіолетові або лілові зібрані в помилкові мутовки, що утворюють верхівкове колосовидне суцвіття. М'ята перцева цвіте з червня по серпень. Плід складається з чотирьох горішків темно-коричневого кольору.

Має безліч різновидів і сортів:

Mentha piperita var.citrata (лимонна) — з характерним ароматом лимона;

Mentha piperita var.multimentha (тюрингське) — з великою кількістю ментолу;

Mentha piperita var.citrata 'Eau de Cologne' (Бергамотове) — незамінна в  ароматичних сумішах, її листя вже самі по собі пахнуут одеколоном. Найменш стійкі в середній смузі Росії


_ _ _ _ _
Ключові слова: українські традиції, звичаї, Рослини, М’ята, культура.

Додати коменар:

Ім'я:   E-Mail:  
Введіть код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий