Багато степних рослин містять ефірні олії — ясенець, шавлія, м'ята. Інші ж цікаві по способів розповсюдження, наприклад Перекотиполе — курай, катран, зопник; відірвавшись від кореня в період дозрівання, вони котяться під натиском вітру по степу, розсіюючи на всі боки свої насіння. Ковили мають здатність плодів (сім'янок) самозариваться в землю; ці плоди, потрапляючи в шерсть овець, проникають крізь шкіру і приносять їм страждання.
Степова зона — це основний масив обробітку зернових і круп'яних хлібних рослин, культури бобових рослин, цукрових буряків, картоплі, соняшнику, рицини, сої та багатьох інших олійних, технічних і лікарських рослин. Баштанні, овочеві, плодові та плодово-ягідні рослини також широко вирощуються в степах.
Чорнозем степів хоча і багатий перегноєм, але для одержання стійких і високих врожаїв необхідно застосовувати добрива сільськогосподарських культур. У степовій зоні, крім пшениці та інших зернових і бобових культур, вирощується кукурудза, що дає врожаї зерна, що значно перевершують врожаї колосових хлібів. Тут кукурудза обробляється також на силос і разом з іншими фуражними кормами має головне значення в зміцненні кормової бази для тваринництва.
У степовій зоні, особливо на південному сході, необхідно вести боротьбу з посухою і суховіями, які завдають великої шкоди сільському господарству. Крім звичайних заходів боротьби з посухою, тут проводиться залісення степів, розширення зрошувальних систем.
У степовій зоні, особливо в Казахстані, Сибіру, і на Уралі, за період з 1954 по 1960 р. було освоєно понад 40 млн. гектарів цілинних і перелогових земель, що є вирішальною умовою у збільшенні виробництва зерна. У цій зоні, особливо в районах освоєння цілинних і перелогових земель, є сприятливі умови для збільшення поголів'я худоби.
_ _ _ _ _
Ключові слова: українські традиції, звичаї, Рослини, Ефірні, культура.