Українознавство » Про Україну » Рослини » Апельсин. Помаранч

Апельсин. Помаранч

05-06-2025
0
2

Апельсин (Citrus sinensis) часто званий за кордоном солодкий, справжній або португальська апельсин, — основна плодова культура в субтропічних і  почасти тропічних (Південна Америка, Індія, Південний Китай) областях обох півкуль. За своїми смаковими якостями апельсин перевершує всі цитрусові плоди. У дикорослому стані невідомий. Є численні сорти апельсина. Ймовірно, походить з Південного Китаю або Південного В’єтнаму.

Апельсин (Citrus sinensis)- вічнозелене плодове дерево родини рутових. Є безліч підвидів і сортів апельсина; список сортів щорічно поповнюється 10-15 новими.У відкритому грунті апельсин культивується в тропічних і субтропічних районах багатьох країн світу. Тривалість життя апельсина при сприятливих умовах зростання близька до людської — 75 років і більше.

Зростаючий на сильнорослих підщепах апельсин являє собою величезне дерево (висотою до 12 м), на карликових підщепах — у кілька разів нижчі. У кімнатних умовах деревце високорослого апельсина може досягати 2-2,5 метрів; низькорослі сорти компактні (0,6-0,8 м).Плодоношення у апельсина щорічне. Його яскраві, соковиті плоди — багатогніздові ягоди, так звані Геспериди.

Залежно від сорту, плоди апельсинів сильно розрізняються за розміром, формою, за забарвленням шкірочки у шкірки (світло-жовта, помаранчева, червоно-помаранчева різних відтінків), за смаком м’якоті плодів (солодкий, кисло-солодкий, кисло-гіркий).Сорти апельсина поділяються на три групи:- перша група — сорти із звичайними і звичними за формою і видом плодами, тобто округлими, з гарною рівною шкіркою;- друга група включає сорти, у яких плоди з пупком (невли): у них на верхівці виростає друга маленький круглий апельсинчик-пупок;- до третьої групи відносяться корольки — дрібніші (в порівнянні з пупковими невламі) апельсини. Вони більш кислі на смак, мають червоне забарвлення.

Помаранчі вирощчують в кімнаті у вигляді стрункого мініатюрного деревця або маленького ошатного куща. Радує око ефектне і ароматне цвітіння помаранчі, його великі, запашні, білі квіти мають рожевий відтінок. На тлі зелені його листя з ширококрилими черешками дуже ошатно виглядають яскраві плоди, що прикрашають рослину десять місяців на рік. Плоди бігарадіі ароматні, майже круглі, на смак кисло-гіркі (в натуральному свіжому вигляді неїстівні, але йдуть в переробку). Шкірка у плодів товста, у незрілих плодів — темно-зелена, а при дозріванні стає оранжево-червоною.


_ _ _ _ _
Ключові слова: українські традиції, звичаї, Рослини, Апельсин., культура.

Додати коменар:

Ім'я:   E-Mail:  
Введіть код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий