Дегідрази

05-06-2025
0
1

Дегідрази окислюють (дегідрують) той чи інший дихальний субстрат, і віднятий водень передають або кисню повітря (аеробні дегідрази), або іншому ферменту, або проміжному переноснику водню. Дегідрази є двокомпонентними ферментами і в активній групі містять вітамін РР або вітаміїн В2.

Дегідразами називають ферменти, які каталізують окислення різних речовин шляхом відібрання від них водню (дегідрування), звідки і назва цих ферментів.

Дегідразою водень передається іншим речовинам, які називаються акцепторами водорода1; сама ж окислююча речовина при цьому віддає водень і є замовником водню.

Ця дегідраза, можливо, грає роль ключового ферменту у синтезі ненасичених жирних кислот у організмів подібного типу.

Моделювання дегідраз формально не становить труднощів, оскільки відома велика кількість барвників які оборотно осислюються, здатних діяти, за тим же механізмом, за яким функціонують і ферментні системи.

Барвник віднімає водень від деякого субстрату, перетворюється на гідровану форму, а потім віддає водень кисню чи іншого акцептору.

Відкриття специфічних дегідраз вказує на участь Р-ГЛЮ-кози і в процесах окислення, а отже, очевидно, і в процесах пентозного циклу.

Оксидаза (дегідрази) правих амінокислот реагує з більшістю з них, окислюючи їх в а- кетокислоти і аміак.

Наприклад, дегідраза б-амінолевулінової кислоти — це фермент, що перетворює б-амінолевулінову кислоту в порфобіліноген (ПБГ). При цій реакції відбувається дегідрування.


_ _ _ _ _
Ключові слова: українські традиції, звичаї, Рослини, Дегідрази, культура.

Додати коменар:

Ім'я:   E-Mail:  
Введіть код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий