Дегідрази окислюють (дегідрують) той чи інший дихальний субстрат, і віднятий водень передають або кисню повітря (аеробні дегідрази), або іншому ферменту, або проміжному переноснику водню. Дегідрази є двокомпонентними ферментами і в активній групі містять вітамін РР або вітаміїн В2.
Дегідразами називають ферменти, які каталізують окислення різних речовин шляхом відібрання від них водню (дегідрування), звідки і назва цих ферментів.
Дегідразою водень передається іншим речовинам, які називаються акцепторами водорода1; сама ж окислююча речовина при цьому віддає водень і є замовником водню.
Ця дегідраза, можливо, грає роль ключового ферменту у синтезі ненасичених жирних кислот у організмів подібного типу.
Моделювання дегідраз формально не становить труднощів, оскільки відома велика кількість барвників які оборотно осислюються, здатних діяти, за тим же механізмом, за яким функціонують і ферментні системи.
Барвник віднімає водень від деякого субстрату, перетворюється на гідровану форму, а потім віддає водень кисню чи іншого акцептору.
Відкриття специфічних дегідраз вказує на участь Р-ГЛЮ-кози і в процесах окислення, а отже, очевидно, і в процесах пентозного циклу.
Оксидаза (дегідрази) правих амінокислот реагує з більшістю з них, окислюючи їх в а- кетокислоти і аміак.
Наприклад, дегідраза б-амінолевулінової кислоти — це фермент, що перетворює б-амінолевулінову кислоту в порфобіліноген (ПБГ). При цій реакції відбувається дегідрування.
_ _ _ _ _
Ключові слова: українські традиції, звичаї, Рослини, Дегідрази, культура.