Алейро́нові зе́рна (протеїнові зерна) — відклади білкових речовин в насінні рослин. Утворюються з багатих на білки вакуолей, які під час достигання насіння втрачають воду, перетворюючись у тверді зернятка.
До білкових запасних поживних речовин належать алейронові або протеїнові зерна. На них особливо багате насіння бобових рослин (гороху, квасолі, бобів та ін.), а також зернівки злаків (ячменю, пшениці, жита та ін.). В насінні бобових рослин дрібні алейронові зерна розміщуються між більш великими крохмальними зернами в одних і тих самих клітинах. Вони округлі, блискучі і легко відрізняються від крохмалю при обробці препарата розчином йоду, піл впливом якого вони забарвлюються в золотисто-жовтий колір.
У зернівках злаків алейроновими зернами заповнені клітини, розміщені безпосередньо під насінною шкіркою. Цей шар клітин так і називається алейроновим. У ячменю він складається з кількох рядів, а в пшениці і жита він однорядний. При обробці поперечного зрізу зернівки йодом алейронові зерна забарвлюються в жовтий колір, тоді як клітини, розміщені глибше і наповнені крохмалем, забарвлюються в темно-синій або фіолетовий колір.
Наявність алейронових зерен встановлюють за допомогою якісних реакцій, характерних для речовин білкової природи, напр., під дією йоду вони забарвлюються в жовтий колір. Будова алейронових зерен також є видоспецифічною ознакою, за якою можна визначити рослину або рослинну сировину. На основі глобоїдів, які отримують з вичавок коноплі та ін., виготовляють фосфоровмісний препарат «Фітин».
У рослин помірних і північних широт утворюються переважно рідкі олії, у тропічних рослин — тверді (насінини кокосової пальми, какао, мускатного горіха). Рослинні олії входять до складу основ мазей і супозиторіїв, до препарату Лінетол, використовуються для профілактики атеросклерозу, як проносна речовина. У фармацевтичній практиці використовують рідкі олії (плодів оливкового дерева, насіння мигдалю, арахісу, рицини тощо) і тверді (плодів кокосової та олійної пальм, шоколадного дерева (какао)) тощо.
____________________________________________
На рис.:
Крохмальні та алейронові зерна на зрізі сім’ядолі гороху:
1 — оболонка клітин;
2 — протоплазма та алейронові зерна;
3 — крохмальні зерна;
4— міжклітинні простори, наповнені повітрям.
_ _ _ _ _
Ключові слова: українські традиції, звичаї, Рослини, Алейронові, культура.